Clara ville ud af den tætte by – og valgte Tingbjerg

 

Et nyt boligtilbud til studerende i København tiltrækker med fællesskab, grønne omgivelser og yderst billig husleje. Samvirkende Boligselskaber har som forsøg omdannet en blok med familieboliger i Utterslevhuse i Tingbjerg til deleboliger i et bofællesskab for unge

22-årige Clara Stjärnqvist åbner døren til altanen i sit nye hjem og tager en dyb indånding.

”Jeg kommer fra en lille lejlighed på Nørrebro. Det her med at komme ud af den helt tætte by, ud til lidt mere natur, det er virkelig dejligt. Det har jeg savnet,” siger hun og lader blikket hvile på Vestvoldens trækroner, som hun har frit udsyn over fra tredjesals højde. 

Clara løsriver sig og fortsætter rundvisningen i den store fireværelses bolig, som hun deler med to roomies. De har hver deres værelse og deles om køkken, bad og stue. Sådanne minibofællesskaber er der 15 af i det nye bofællesskab for i alt 45 unge i Utterslevhuse i Tingbjerg.  

Nørrebropigen ankom med sine flyttekasser for 14 dage siden og er kommet godt på plads på sit private værelse med en hyggelig blanding af oldefars spisebordssæt, loppefund og farverige rober på åbent bøjlestativ. I den store fælles stue er der til gengæld ikke fare for, at det lille TV og hvide tørrestativ kommer op at skændes om pladsen. Den skal Clara i gang med at indrette sammen med sine roomies, Eva og Petyo.

Match med roomies

Ansøgerne til boligerne i bofællesskabet har alle udfyldt et spørgeskema med spørgsmål om fx holdninger til opvask på køkkenbordet og decibel på anlægget. Herefter er de matchet med ligesindede. Det skal sikre, at der er gode muligheder for succes med at bo sammen. Clara kendte ikke på forhånd sine roomies, men det passer hende fint:

”Det er en chance for at lære nye, søde mennesker at kende. Jeg har tidligere boet sammen med veninder, og det har været dejligt, men det kan også være svært at mixe venskab og praktiske udfordringer. For mig betyder det meget, at vi kan være åbne om de udfordringer, der opstår, og det kan man måske lettere, når man ikke skal være bekymret for, om man stadig er venner.”

Når en af de unge flytter, vil de to tilbageværende få mulighed for at deltage i samtale med og valg af en ny roomie.

Vi kan dele meget mere

Bofællesskabet med de andre unge naboer glæder Clara sig også til at deltage i.

”Det er fedt at være med til at starte noget op. Vi har muligheder for at finde en lidt mere bæredygtig livsstil. Alle behøver fx ikke at have egen støvsuger – vi kunne måske dele et par stykker. Hvis vi kan udvikle den idé, er der meget vi kan dele. Jeg håber også, at vi kan arrangere fællesspisning og fælles arbejdsdage,” siger hun.

De unge i bofællesskabet har rådighed over et fælleslokale i stueetagen, hvor Clara har en idé om at se noget gro.

”Der må være et potentiale for at plante nogle frø her. Jeg har prøvet det før med morgenfruer og koriander. Og der har jeg vist en god allieret i min roomie, Eva, som har en hel del planter med sig,” siger hun med et smil.

Meget for pengene

Fællesskabet var et tilvalg for Clara, men en anden og meget jordnær faktor spillede også ind. Huslejen inkl. forbrug ligger på 2.571-3.584 kr. afhængig af størrelsen på værelserne.

”Det er en bonus, at det er billigt. Nu hvor jeg er i gang med studier, har jeg ikke tid til at have så meget arbejde. Her kan økonomien hænge sammen, selvom man kun har SU. Og man får meget for pengene,” forklarer hun.

Til daglig tager hun turen til studiet på DTU i Lyngby på cykel og kan i øvrigt efter flytningen korte ruten ned med flere kilometer. Og vennerne i byen kan hun nå på en halv time.

”I virkeligheden er der ikke så langt ind til byen. Der er lidt snobberi blandt unge omkring beliggenhed. Alt behøver ikke at ligge en spytklat væk. Jeg ville gerne prøve noget andet,” siger hun. 

Og langt fra fordommen

Vennernes reaktioner var blandede, da Clara fortalte om sin flytteplaner.

”Nogle synes, det var fedt, men der var da også et par stykker, som sagde: Uhh, flytter du til en ghetto?”

Selv kendte hun Utterslev Mose, men havde aldrig før sat sine ben i Tingbjerg, da hun drog afsted for at se boligen i bofællesskabet.

”Jeg blev overrasket. Fordommene om området faldt jo helt til jorden. Her er supergrønt og en god stemning. I øvrigt er mine venner vilde efter at komme på besøg – også dem, der var forbeholdne til at starte med,” fortæller hun. 

SAB går nye veje i kampen for ungdomsboliger

Bofællesskabet for unge er et ønskeprojekt for Samvirkende Boligselskaber.

”Vi er optaget af at bidrage til at løse manglen på ungdomsboliger i København, og vi har længe haft et ønske om at udvikle boliger med en højere grad af fællesskab, end man har i fx kollegieboliger. Samtidig er vi i gang med en stor udviklingsplan for Tingbjerg, som netop handler om at skabe større variation i boligformerne. Bofællesskabet for unge kombinerer på fineste vis de ambitioner,” forklarer Pernille Høholt, medlem af SAB’s bestyrelse.

Muligheden for at danne bofællesskabet opstod, da Københavns Kommune nedlagde et bofællesskab for voksne med nedsat funktionsevne, og dermed fritstillede de 15 store boliger i Utterslevhuse. Herfra voksede ideen. Boligerne krævede en smule ombygning, herunder hoveddøre til de private værelser i hver bolig.

Boligerne bestod af en blanding af tre- og fireværelses lejligheder. I processen viste det sig, at de treværelses blev for dyre til at være attraktive for de unge. Problemet blev løst ved at opsætte en skillevæg i stuen i disse boliger, så alle boliger i dag er på fire værelser og deles af tre unge.

Bofællesskabet er godkendt som forsøg af Københavns Kommune og Transport- og Boligministeriet og løber i fem år, hvorefter det skal evalueres.

Vil du vide mere?

Læs mere bofællesskabet på kab-bolig.dk/Boliger på vej
 


Af Annette Sadolin / Fotos: Thomas Brolyng Steen