Succes med unge bolig-ambassadører

 

20 unge boede gratis den første måned i et stort nybyggeri mod at give en hånd med at finde mangler og vise naboer til rette. Nu høster de ros for indsatsen

251 nye ungdomsboliger ved DR-byen på Amager stod klar til indflytning i september 2018. Det er længe siden SAB har taget så stort et byggeri i brug, og rent praktisk var det en enorm opgave at modtage så mange nye beboere på én gang.

SAB besluttede derfor at tilbyde 20 ambassadører at flytte ind en måned før de øvrige beboere og hjælpe med at finde mangler og vise nye beboere til rette. Deres indsats har ifølge Bo Dalgaard, driftschef i KAB, været uvurderlig:

”Ambassadørerne har været enormt engagerede og taget stort ansvar. De opdagede en del mangler, og de fire store indflytningsdage kørte snorlige, fordi de stod klar til at vise de nye beboere rundt efter indflytningssyn.”

Ambassadør-mutter

Katrin Jonsdottir, 19 år, er en af de unge ambassadører. Hun bor i en 2-værelses ungdomsbolig sammen med sin kæreste Andreas, og er gået

100 % ind i rollen som ambassadør. 

”Når jeg melder mig til noget, så tager jeg ansvar for det. De andre kalder mig for ambassadør-mutter, ” siger hun med et grin og tilføjer, at det nok er, fordi hun er hurtig på tasterne, når der er spørgsmål, som skal besvares i facebookgruppen. 

Ambassadørerne har brugt facebookgruppen til at dele vigtige informationer såsom husordenen og svare på spørgsmål om fx kælderrum og vaskeriet. Det er også her beboerne indbyrdes deler viden om fx mål på vinduerne eller lån af boremaskine.

Postkasser der passer

Ambassadør-boligerne var placeret på forskellige etager i huset for at sikre, at så mange fejl og mangler som muligt blev opdaget. Katrin fortæller om sin oplevelse af den første måned:

”Her var meget tomt, og når håndværkerne gik hjem var her meget stille. Vi opdagede flere fejl bl.a., at postkasserne var forkert markeret, og at vores ovn ikke kunne åbnes pga. skæve vinkler. Og på 4. sal var elevatoren ikke justeret korrekt, så den var i niveau med gulvet, når den stoppede.”

På den måde var ambassadørerne med til at sikre færre fejl og mangler ved det store ryk ind af beboere i september måned. I dag er alle boligerne indflyttet.

Indgang til beboerdemokratiet

Rollen som ambassadør har vakt Katrins interesse for beboerdemokratiet.

”Jeg har overvejet at melde mig til bestyrelsen. Dels for at arbejde for at det bliver et godt sted at bo – jeg skal jo bo her i 5½ år – og dels vil være en god erfaring at skrive på mit cv,” siger hun.  

Fællesskabet spirer

Udover de praktiske opgaver har ambassadørerne været med til at kickstarte det sociale fællesskab i bebyggelsen. De har oprettet udvalg om fx indretning af fælleslokalerne og planlægning af de første fællesaktiviteter. En løbeklub og en fodboldklub er i aktion, og et festudvalg er i gang med at planlægge den første fest samt en særlig fejring af finalen i Den store bagedyst, hvor de unge på Eksercerpladsen vil dyste om den lokale storbager-titel.